Het surrealistische landschap bij Anna's Hoeve verandert nu steeds meer in een nieuwbouwwijk.
Het surrealistische landschap bij Anna's Hoeve verandert nu steeds meer in een nieuwbouwwijk. Foto: Bastiaan Miché

Start bouwrijp maken Anna's Hoeve

HILVERSUM - De start van de bouw van de nieuwe woonwijk Anna's Hoeve komt steeds dichterbij. Het bouwrijp maken van het terrein is in gang gezet. Het surrealistische landschap zal de komende tijd meer en meer op een nieuwbouwwijk gaan lijken. Verwacht wordt dat begin volgend jaar de eerste particulieren kunnen starten met de bouw van hun droomhuis.

De eerste fase en tweede fase van het project zijn namelijk vooral gericht op de particuliere bouwer. Op dit moment zijn er nog twee kavels te koop in de eerste fase en de verkoop van de tweede fase start 20 oktober. Het gaat dan om acht kavels van verschillende grootte waar mensen hun eigen huis op kunnen - laten - bouwen. De gemeente organiseert voor geïnteresseerden op 27 september een informatiemarkt.
Op Anna's Hoeve is daarnaast ruimte voor CPO, oftewel het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het collectief Allemansweide Hilversum wil bijvoorbeeld een duurzame, eigentijdse wijk met ecologische elementen neerzetten. Allemansweide groeit snel en bestaat inmiddels uit negen huishoudens.
Kleine bouwbedrijven zoals die van A. Huurdeman investeren ook in de wijk. Dit bedrijf bouwt onder de noemer 'Vorstelijk Wonen' duurzame dertigerjarenstijl-woningen. Het kleine bouwplan bestaat uit een rijtje van zes woningen en een twee-onder-een-kapwoning met elk hun eigen uitstraling. De verkoop is afgelopen weekeinde begonnen.
Het is de bedoeling dat de nieuwste woonwijk van Hilversum de modernste van de mediastad wordt. In de eigentijds ogende woonwijk komen ongeveer 600 woningen. Het wordt een mix van eensgezinswoningen met appartementengebouwen. Deze laatste mogen maximaal 25 meter hoog worden, wat neerkomt op acht bouwlagen. Minstens een derde van de woningen bestaat uit betaalbare koop- of huurwoningen. Daarbij staat duurzaamheid in de hele wijk voorop. De gemeente Hilversum heeft speciaal voor de particuliere bouwer de stimuleringsregeling Klimaatneutraal bouwen Anna's Hoeve gemaakt. In oktober besluit de gemeenteraad hierover. "Deze regeling is een mooie stimulans voor particulieren die hun huis klimaatneutraal willen bouwen", aldus wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok. "Het is een lening onder gunstige voorwaarden voor maatregelen om hun nog te bouwen woningen klimaatneutraal te maken."