Alle regiogemeenten willen het predikaat 'Dementievriendelijk'. De bordjes zijn al klaar.
Alle regiogemeenten willen het predikaat 'Dementievriendelijk'. De bordjes zijn al klaar. Foto: Christian Pfeiffer

Met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven

HILVERSUM - Hilversum moet dementievriendelijker worden. Hoe? Door de gemeente te laten stimuleren dat mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen blijven participeren in de eigen buurt of wijk. Volgende week ondertekenen de gemeente Hilversum en Alzheimer Nederland een intentieverklaring.

Niet alleen Hilversum, alle gemeenten in Gooi en Vechtstreek moeten dementievriendelijk worden. De gemeenten vinden dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis moeten kunnen blijven wonen en als volwaardige burgers aan de samenleving moeten kunnen blijven deelnemen.

Inclusieve samenleving
Dat deelnemen leidt tot een 'inclusieve samenleving', het toverwoord vandaag de dag in de zorg. Dit soort nieuwe aanpakken moet leiden tot noodzakelijke besparingen. Wie aan dementie lijdt, is in zijn eigen wijk niet per se slechter uit. Integendeel, zeggen deskundigen. "Voor mensen met dementie betekent dit een omgeving die hen erkent en aanvaardt. Daardoor verbetert de levenskwaliteit niet alleen voor hen, maar ook voor mantelzorgers, partners, familie en vrienden", aldus Alzheimer Nederland.

Dat lukt niet vanzelf en daarom moeten de gemeenten ervoor zorgen dat dat mogelijk wordt door het treffen van de benodigde maatregelen. In het plan van aanpak komen termen voor als 'taboedoorbreking', 'deskundigheidsbevordering', 'vroege signalering', 'bejegening', 'actieve participatie in de samenleving' en 'respijtmogelijkheden voor mantelzorgers'. Wat dat concreet betekent, is nog niet helemaal duidelijk.

Het dementievriendelijk worden van een zo grote groep gemeenten ineens gebeurt volgens Alzheimer Nederland voor het eerst in ons land. De organisatie neemt in het eerste uitvoeringsjaar de regie bij het vormen van een lokaal netwerk dat plannen gaat ontwikkelen en expertise inbrengt.
Wereld Alzheimer Dag valt dit jaar op zondag 21 september, maar wordt in onze regio op donderdag 25 september gevierd. Een bijzondere gebeurtenis, omdat het de 20ste verjaardag is van de regio-afdeling Gooi e.o. van Alzheimer Nederland. De viering wordt voorafgegaan door een feestelijk Alzheimer Café zoals dat maandelijks gehouden wordt in Weesp, Laren en Hilversum. Het programma van Wereld Alzheimer Dag 2014 begint op donderdag 25 september om half drie 's middags in het raadhuis van Hilversum. Bijwonen kan door een mail te sturen naar gooi@alzheimernederland.nl, of door aan te melden bij de secretaris van de afdeling: Kees van der Plas, tel. 06-16100011.