Voordat hier nieuw asfalt kan worden aangebracht, moet eerst de onderlaag in zijn geheel worden vervangen.
Voordat hier nieuw asfalt kan worden aangebracht, moet eerst de onderlaag in zijn geheel worden vervangen. Foto: Bastiaan Miché

Onderhoud Vreelandseweg, komende weken omrijden

HILVERSUM - Verkeer dat gebruik wil maken van de Vreelandseweg moet de komende weken omrijden. Maandag is begonnen met onderhoudswerkzaamheden.

Het gaat om het gedeelte vanaf de rotonde op de kruising met de Diependaalselaan tot en met de uitrit van de ventweg van de Vreelandseweg ter hoogte van de kruising met de Gijsbrecht van Amstelstraat. Parallel hieraan vinden onderhoudswerkzaamheden plaats aan het 'rondje' van de Nieuwe Havenweg, zo meldt de gemeente Hilversum. Daar wordt niet alleen nieuw asfalt neergelegd, maar komen ook meer parkeerplaatsen.

Diependaalselaan
Het verkeersplein Vreelandseweg/Diependaalselaan blijft tijdens de werkzaamheden berijdbaar, zij het met enige hindernissen: zo zijn er rijbanen afgezet. In en rond de groenstroken en plantsoenen langs het verkeersplein is werkruimte vrijgemaakt.

Er wordt zes weken aan de weg gewerkt, daarna wordt er nieuw asfalt aangebracht. Pas dan zal het verkeersplein in zijn geheel worden afgesloten voor alle verkeer. Dat zal gedurende twee avonden en nachten zijn. De Nieuwe Havenweg (waarover verderop meer) hoeft hiervoor slechts één avond en nacht te worden afgesloten. Voor het asfalteren wordt gekozen voor de maandagen, want dan is restaurant Lakes gesloten. De data worden van tevoren op borden aangegeven.

Zuiderloswal
De rijbaan van de Vreelandseweg tussen Zuiderloswal en Gijsbrecht van Amstelstraat wordt voor de duur van vier weken in zijn geheel afgesloten voor alle verkeer. Dat is omdat ook de laag waarop het asfalt wordt aangebracht in zijn geheel moet worden vervangen. De bedrijven langs dit deel van de Vreelandseweg blijven bereikbaar via de parallel gelegen ventweg. Verkeersregelaars zien erop toe dat de ventweg alleen voor bestemmingsverkeer bereikbaar blijft. De gemeente: "Het is namelijk niet de bedoeling dat deze als sluiproute wordt gebruikt." Het verkeer met overige bestemmingen kan de omleidingsborden volgen.

Op de toerit van de Zuiderloswal op de kruising met de Vreelandseweg kan het verkeer langs het werk in uitvoering de Zuiderloswal inrijden. Het werk wordt hier per rijbaan uitgevoerd.

Asfalteren Nieuwe Havenweg op maandag, dan is Lakes gesloten

Rondje Nieuwe Havenweg
Gelijktijdig wordt er onderhoud gepleegd aan 'het rondje' van de Nieuwe Havenweg. Daar wordt tegen de bosstrook tussen Nieuwe Havenweg en het kanaal een klinkerparkeerstrook aangebracht, waarmee de parkeermogelijkheden worden verbeterd. Het gaat, zo meldt de gemeente, om een vergelijkbare voorziening zoals langs de Beresteinsevaart is aangebracht. Omwille van de bereikbaarheid van de bedrijven aan de Nieuwe Havenweg worden ook hier de werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd.

Gijsbrecht
Aanvankelijk zou ook het asfaltonderhoud aan de Gijsbrecht van Amstelstraat tussen Vreelandseweg en Nieuwe Havenweg worden meegenomen. Dat wordt echter uitgevoerd in 2015. Dit neemt niet weg dat er wel enige reparatiewerkzaamheden uitgevoerd moeten worden om het huidige asfalt goed en veilig de komende winter door te krijgen. Die werkzaamheden liften mee op de afsluiting van de Vreelandseweg tussen Gijsbrecht en Zuider Loswal. Verkeer van de Vreelandseweg met bestemming Ring West (en vice versa) wordt omgeleid langs de route Zuider Loswal, Verlengde Zuiderloswal en de Nieuwe Havenweg. Verkeer komende van de Ring West met bestemming Ring Zuid (en vice versa) wordt ter hoogte van de kruising Geert van Mesdagweg/Gijsbrecht van Amstelstraat/Vaartweg omgeleid over de Vaartweg, Loosdrechtseweg en de Diependaalselaan.

Overlast
De werkzaamheden gaan onvermijdelijk gepaard met overlast voor omwonenden. De gemeente vraagt om begrip en medewerking.