Afbeelding
Foto: Vestingvaart Naarden

Met de Vroege Vogelvaart mee naar natuurgebied Naardermeer

Natuur & Milieu

NAARDEN - Natuurliefhebbers kunnen vanaf het paasweekend weer genieten van de Vroege Vogelvaarten vanuit Naarden-Vesting richting natuurgebied Naardermeer. Een vogelgids aan boord geeft de deelnemers uitleg bij alles wat ze horen en zien.

“Het leuke aan deze vaarten is dat de deelnemers anders leren kijken en luisteren naar de natuur”, zegt vogelgids Jacques Grégoire. “Met onze hulp maken de passagiers onderweg kennis met vele soorten vogels.”

Vorig jaar telde Grégoire op een van de Vroege Vogelvaarten 55 verschillende vogelsoorten. “Naarden ligt op de trekroute van Afrika naar Scandinavië, de vogels pakken de kustlijn van de voormalige Zuiderzee en gaan via Naarden naar het Markermeer en verder. Het natuurgebied Naardermeer is een gespreid bedje. Ze kunnen er rusten en broeden.”

Ochtendconcerten

In dit jaargetijde is het een drukte van belang in de natuur en verzorgen de vogels fraaie ochtendconcerten. “Dit is de periode waarin vogels vanwege de paartijd hun territorium vastleggen en hun partners roepen”, legt Grégoire uit. “Hebben ze eenmaal een partner en een nest gevonden, dan gaan ze dat gebied verdedigen. Aan het einde van het broedseizoen zijn ze druk met het voeden van hun jongen. Na half juni wordt het al snel steeds stiller.”

De Vroege Vogelvaart heeft op de vogels niet of nauwelijks een verstorende uitwerking, verzekert de ervaren vogelgids, die regelmatig te horen was in het bij natuurliefhebbers bekende radioprogramma Vroege Vogels. “Wij drijven in onze boot aan de vogels voorbij zoals een boomstam dat doet. Zouden we lopend door het natuurgebied gaan, dan zou dat wel bedreigend zijn. Maar vanaf het water is onze impact op de natuur minimaal. Ook de reeën die we afgelopen jaar in het veld zagen, bleven gewoon staan. Dat zegt wel iets.”

Grégoire is laaiend enthousiast over de omgeving van Naarden: “Er komen bij Naarden drie verschillende biotopen samen: een voormalig zoutwatergebied met nog steeds zoutminnende planten, zandgronden aan het begin van de Utrechtse Heuvelrug en moerassige veengrond in het Naardermeergebied. Die drie biotopen vloeien in elkaar over en dat resulteert in een grotere biodiversiteit. Het is een uniek natuurgebied binnen de Randstad.”

Afvaart

De eerste vijf Vroege Vogelvaarten van dit seizoen zijn op 30 en 31 maart en op 5, 6 en 7 april. De afvaart is van de steiger bij Het Arsenaal in de haven van Naarden-Vesting. De boot vertrekt vanwege de latere zonsopkomst in de beginweken van het seizoen om 06.00 uur. “Wat verderop in het seizoen vertrekken we al om 05.30 uur, want je moet er vroeg bij zijn om optimaal te kunnen genieten van de vogels”, zegt schipper John Wanders, organisator van de Vroege Vogelvaarten. “Nu is het met het ingaan van de zomertijd ’s ochtends nog wat langer donker, en daarom vertrekken we in de beginweken een half uurtje later. We varen eerst rond de vesting Naarden naar een ijsvogelnest en vervolgens gaan we via de Karnemelksloot naar het Naardermeergebied.”

Naast het verzorgen van de speciale tweeënhalf à drie uur durende Vroege Vogelvaarten naar het natuurgebied Naardermeer (er wordt niet op het meer zelf gevaren), staan de schippers ook aan het roer bij de reguliere één uur durende vaartochten van Vestingvaart Naarden rond de goed bewaard gebleven vestingstad. Ook die rondvaarten, met uitleg over de monumentale vestingwerken en de historie van Naarden-Vesting, gaan in het paasweekend weer van start. 

Kaarten voor de Vroege Vogelvaart (15 euro p.p.) en/of de Vestingvaart (10 euro p.p.) zijn verkrijgbaar bij de Gele Loods aan het Ruijsdaelplein 10 in Naarden-Vesting (035-6942673 of info@geleloods.nl). Vestingvaart Naarden is een club van enthousiaste schippers, vogelgidsen en ondersteunende medewerkers. Lijkt het je leuk om voor deze vrijwilligersorganisatie zelf schipper of vogelgids te worden, stuur dan een mail naar: johnwanders@gmail.com

Uit de krant