Ensemble Cappella Amsterdam.
Ensemble Cappella Amsterdam. Foto: Eduardus Lee

Voorstelling ‘Aleppo’ in Grote Kerk Naarden én ‘meet, greet and eat’

Kunst & Cultuur

NAARDEN - In de voorstelling Aleppo van het gerenommeerde vocale ensemble Cappella Amsterdam komen de rijke culturele muziektradities van de bruisende metropool van weleer samen op het podium. De voorstelling, die op woensdag 10 april om 20.00 uur te zien is in Grote Kerk Naarden, inspireerde Vluchtelingenwerk Gooise Meren, Filmhuis Bussum, Cappella Amsterdam en Grote Kerk Naarden om op 13 april een meet, greet and eat te organiseren voor Nederlanders met roots in het Midden-Oosten.

Zij bezoeken de voorstelling en gaan vervolgens op 13 april in Filmhuis Bussum in gesprek met zanger en verteller Wasim Arslan, onder het genot van een Syrische maaltijd. Tickets: https://grotekerknaarden.nl/agenda De kaartverkoop van concerten in Grote Kerk Naarden wordt verzorgd door partner Spant.

Vóór 2011 was de Noord-Syrische stad Aleppo een bruisende metropool waar allerlei culturen en tradities samenkwamen. Gelegen aan de Zijderoute en de pelgrimsroute naar Mekka was de stad een kruispunt voor mensen uit alle windstreken, elk met hun eigen muziektradities. Hoe anders is de situatie nu, met Syrische musici die door de burgeroorlog zijn uitgewaaierd over de hele wereld. In het programma Aleppo van Cappella Amsterdam komt het kamerkoor samen op het podium met fantastische musici uit Syrië. Ze spelen traditionele muziek met Armeense, Sefardische, Arabische en Byzantijnse invloeden. Zo worden bezoekers meegenomen op een muzikale reis door de bruisende stad aan de Levant van vroeger. 

Ellen Snoep, directeur Grote Kerk Naarden: “De meeste Nederlanders zonder achtergrond in het Midden-Oosten, zullen niet bekend zijn met de rijkdom aan cultuur en muziek uit het oude Aleppo. Ik nodig iedereen van harte uit deze bijzondere voorstelling te komen bezoeken. Cappella Amsterdam staat altijd garant voor topkwaliteit en met de Syrische gastmusici belooft het een concert te worden om nooit te vergeten.” 

Rijke muziekcultuur 

Maartje Kraakman, Teamleider Vluchtelingenwerk Gooise Meren: “VluchtelingenWerk werkt samen met cliënten die onder andere afkomstig zijn uit Aleppo. Voor veel vluchtelingen is het herbeleven van culturele ervaringen uit hun thuisland een bron van troost en verbondenheid. Aleppo heeft een rijke geschiedenis en cultuur, en het bijwonen van een voorstelling die hen doet denken aan thuis, kan een diepgaand gevoel van identiteit en gemeenschap terugbrengen. Bovendien draagt het bij aan de integratie en inclusie van statushouders in hun nieuwe woonplaats, Gooise Meren. Door lokale bewoners en statushouders samen te brengen bij culturele evenementen ontstaat er een waardevolle gelegenheid voor wederzijds begrip en respect.” 

Vluchtelingenwerk Gooise Meren, Filmhuis Bussum, Cappella Amsterdam en Grote Kerk Naarden organiseren samen een programma op zaterdag 13 april van 11.00 tot 13.30 uur met muziek, gesprek en Syrisch eten in Filmhuis Bussum. Hiervoor worden inwoners met Syrische of Arabische achtergrond uitgenodigd. De samenwerking is mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland. De voorstelling is geprogrammeerd met steun van Fonds Podiumkunsten. Janine Beulink, directeur Filmhuis Bussum: “Filmhuis Bussum wil een gastvrije ontmoetingsplaats zijn. In twee filmzalen, een gezellig Café en in de Bovenzaal brengt Filmhuis Bussum mensen bij elkaar rond thema’s uit films, en in dit geval ook muziek. Wij werken graag samen met lokale partners om nieuwe doelgroepen te bereiken en nieuwe verbindingen te leggen, om daarmee recht te doen aan de meerstemmige samenleving.” 

Uit de krant