Afbeelding
Afbeelding: Filmhuis Bussum

Nagesprek bij filmvoorstelling over overlevenden Japanse vrouwenkampen

Mensen

BUSSUM - In Filmhuis Bussum is zondag 7 april om 11.00 uur de indrukwekkende documentaire ‘Als ik mijn ogen sluit’ te zien, met na afloop een gesprek met maker Pieter van Huystee.

In de documentaire vertellen vrouwen, die de Japanse kampen hebben overleefd, over hun ervaringen en hoe zij daar later in hun leven mee zijn omgegaan. Zowel de moeder als de oma van regisseur Van Huystee hebben kamp Tjideng overleefd, en hij weet van nabij hoeveel impact deze ervaringen gehad hebben op de levens van de vrouwen zelf, maar ook op dat van hun naasten. 

Er is weinig beeldmateriaal beschikbaar over het leven en de verschrikkingen in de Japanse kampen tijdens WOII, maar in deze documentaire wordt - naast de aangrijpende verhalen van overlevenden - gebruik gemaakt van honderden bewaard gebleven tekeningen die vrouwen en kinderen in de kampen gemaakt hebben. Zij leveren stille, maar indringende getuigenissen op van een periode waarover (te) lang gezwegen is. 

Kaarten voor deze bijzondere voorstelling over de vrouwen die ook wel de ‘zwijgende massa’ werden genoemd, zijn te koop aan de kassa en via de website van Filmhuis Bussum.

Uit de krant