Kees Dikken was zeer betrokken bij RV Naarden.
Kees Dikken was zeer betrokken bij RV Naarden. Foto: gemeente Gooise Meren

Lid in de Orde van Oranje Nassau Kees Dikken uit Naarden (103) overleden

Mensen

NAARDEN - Na een kort ziekbed is vrijdagochtend in Hilversum de 103-jarige Kees Dikken uit Naarden overleden. Dikken werd begin deze maand vanwege zijn grote verdiensten voor de samenleving door koning Willem-Alexander benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De inwoner van Naarden zou oorspronkelijk op zijn 104ste verjaardag op 3 december aanstaande tijdens een feestelijke receptie bij Roeivereniging Naarden verrast worden met de koninklijke onderscheiding. Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren zou Dikken dan de bijbehorende versierselen opspelden. Door de broze gezondheid van de Naarder is dat er niet meer van gekomen.

Onbaatzuchtig

Dikken werd onderscheiden vanwege de wijze waarop hij zich jarenlang onbaatzuchtig en ook met gevaar voor eigen leven heeft ingezet voor de samenleving. De Naarder was een grootheid in de roeiwereld. Hij groeide op in Amsterdam, bezocht er de Tweede Vijfjarige HBS aan het Roelof Hartplein en ging in 1937 Economie studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Vanaf zijn eerste jaar was hij een fervent Nereus-roeier. Met wedstrijdroeien behaalde hij meerdere Nederlandse en Europese medailles. Toen de Duitsers de opstallen van de roeiverenigingen langs de Amstel wilden afbreken, wist hij - samen met andere Nereus-leden - een deel van de vloot in de magazijnen van de gelijknamige supermarktketen in de Zaanstreek te laten verdwijnen. Hierdoor kwam dit deel van de vloot ongeschonden de oorlog door.

Ondergrondse

Op enig moment raakte Dikken via zijn corpsdispuut V.I.A.T.O.R. betrokken bij ondergronds werk. Als koerier bracht hij bonnen en documenten naar geheime adressen, ook smokkelde hij wapens naar elders in Nederland en faciliteerde hij de vlucht van zijn verzetsvriend Pieter Jacob Kwint, die in 1944 omkwam.

Door verraad werd Dikken opgepakt door de Duitsers, in Amsterdam gevangen gezet en gemarteld. Nadat deportatie naar kamp Amersfoort door de grote treinstaking niet doorging, belandde hij in de gevangenis op de ziekenboeg en door de inzet van een betrokken ziekenbroeder en wat smeergeld kwam hij uiteindelijk vrij.

Na de oorlog was Dikken lid van het eerste naoorlogse bestuur van Nereus. Hij roeide liefst 33 jaar lang bij Nereus met zijn ploeggenoten in hun eigen ongestuurde vier, vernoemd naar een stuurman die in de oorlog gevangen genomen was en nooit meer terugkeerde.

Auto-ongeluk

In 1964 verhuisde hij naar Naarden. Zijn grote liefde, het roeien, pakte hij weer op bij de Roeivereniging Naarden. Daar begon hij met skiffen en hij roeide later in een veteranen-vier. In 2007 (op 88-jarige leeftijd) stopte hij met roeien na een auto-ongeluk, waarbij hij schouderletsel opliep.

Bij de roeivereniging bekleedde hij vele decennia en tot op zeer hoge leeftijd tal van functies. Hij was er onder meer penningmeester en was met zijn 100 jaar de oudste stelmeester van boten van Nederland. Ook deed hij tientallen jaren vrijwilligerswerk bij de Remonstrantse Gemeente in Bussum. Hij was onder meer zo’n twintig jaar voorzitter van het college van collectanten.

Uit de krant