Afbeelding
Foto: Beeld en Geluid

Beeld & Geluid lanceert online tentoonstelling Joop van den Ende: ‘Dat voelt als een grote erkenning’

Kunst & cultuur

HILVERSUM - Beeld & Geluid lanceerde maandag de online tentoonstelling over het werk van een van de grootste media-iconen van ons land, Joop van den Ende. Presentator Paul de Leeuw ontving een groot aantal prominenten aan tafel die hieraan hebben meegewerkt, waaronder natuurlijk de hoofdpersoon zelf.

Joop van den Endes wortels liggen in het theater. Zijn eerste grote theaterproductie, in 1969, is de André van Duin-revue ‘n Lach in de ruimte. Al snel volgden toneel en televisie. In seizoen 1971/1972 brengt hij zijn eerste toneelstuk op de planken: Twee op de wip, met Willeke Alberti en Jeroen Krabbé. In diezelfde periode lanceert hij ook zijn eerste televisieproductie: Citroentje met Suiker, een vervolg op de KRO-hitserie ‘t Schaep met de 5 pooten.

In de interactieve online tentoonstelling leidt André van Duin de bezoeker langs het rijke oeuvre van Joop van den Ende, verdeeld over negen genres: (internationale)musical, toneel, tv-amusement, talentontwikkeling, drama en soap, variété, circus en klucht, comedy en film. 

Interactief
De tentoonstelling is interactief dus de bezoeker kan zelf zijn favoriete fragmenten zoeken of nieuwe parels ontdekken. De negen genres worden uitgelicht met zeer veel historische fragmenten uit bijvoorbeeld De Fabriek, Wedden dat?, de Playbackshow, Goede Tijden, Slechte Tijden, Dagboek van een Herdershond, maar ook musicals als Ciske de Rat, Cyrano de musical en Tina komen aan bod. 

De genres worden ingeleid met verhalen van Simone Kleinsma, Pia Douwes, Jeroen Krabbé, Ron Brandsteder, Henny Huisman, Danique Graanoogst, Caroline De Bruijn, Erik de Vogel, Hans Klok, Johnny Kraaijkamp en Tim Oliehoek. “Het betekent veel voor mij dat Beeld & Geluid mijn tv- en theaterwerk voor de toekomst heeft vastgelegd”, aldus Van den Ende. “Dat voelt als een grote erkenning - voor mij én voor alle mensen die achter de schermen altijd zo hard gewerkt hebben om dit allemaal mogelijk te maken.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)


Eppo van Nispen tot Sevenaer vult aan: “Het is buitengewoon indrukwekkend wat Joop van den Ende voor de Nederlandse cultuur en daarbuiten tot op de dag van vandaag betekent. Dat Beeld & Geluid zijn gehele oeuvre, van theater, musical tot film en televisie, met alle Nederlanders online kan delen, is fantastisch. Het vormt een prachtige inspiratiebron voor iedereen, van jong tot oud. Waarin een mens een klein land groot kan maken.”

In het verlengde van de online tentoonstelling, organiseert Beeld & Geluid op zondagmiddag 25 februari een publieksevenement Het gouden tv-tijdperk van Joop van den Ende, dat wordt gepresenteerd door Irene Moors. De online tentoonstelling Joop van den Ende is voor iedereen gratis te bekijken.

Uit de krant