Stadhouder Willem III aan de Oude Hollandse Waterlinie.
Stadhouder Willem III aan de Oude Hollandse Waterlinie. Foto: Bibliotheek Gooi+

Historicus Hugo Landheer over Rampjaar 1672 in Huis van Eemnes: ‘Nadruk op wat het voor Muiden en Muiderberg heeft betekend’

Historie

REGIO - In het themacafé van Bibliotheek Gooi+ in het Huis van Eemnes vertelt historicus Hugo Landheer op donderdag 7 december over Rampjaar 1672. Daarbij legt hij de nadruk op wat het voor vestingstad Muiden en Muiderberg heeft betekend.

Het jaar 1672 staat in de geschiedenis van Nederland bekend als het Rampjaar. In dat jaar werd Nederland, toen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd, binnengevallen door Frankrijk, Engeland en de bisdommen Münster en Keulen.

Geheim wapen

Een enorm Frans leger, onder leiding van koning Lodewijk XIV, viel het land binnen en rukte met grote snelheid op om Amsterdam in te nemen, maar daarvoor moesten ze eerst Muiden zien te passeren. De waterlinies en de vestingsteden hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld.

De Hollanders hadden namelijk een geheim wapen: de Oude Hollandse Waterlinie. Een gebied, dat zich uitstrekte van Amsterdam en Muiden in het noorden tot Gorinchem en Dordrecht in het zuiden, werd onder water gezet. Daardoor stopte de Franse opmars, omdat er geen zichtbaar onderscheid was tussen ondergelopen land en de sloten en kanalen in het gebied.

Het themacafé is gratis en vindt plaats van 10.00 tot 12.00 uur in het gebouw aan de Noordersingel 4 in Eemnes. Aanmelden is niet nodig.

Uit de krant