Tijdens eens van de vele zomers.
Tijdens eens van de vele zomers. Foto: AZ25

Wintermarkt in bossen van Naarden

Buurt & wijk

NAARDEN - In het bijna honderd jaar oude vakantiehuis AZ25 (Amsterdam Zuid 1925) aan de Oud Huizerweg 16 vindt op zaterdag 2 december van 11.00 tot 16.00 uur een wintermarkt(je) plaats. Een unieke kans om AZ25 van binnen te bekijken.

“Uw weekend winterse wandeling zou dit keer op de parkeerplaats Nimmerdor aan het einde van de Fazantweg kunnen starten”, vertelt AZ25-beheerder Dick Neijssel. “Vierhonderd meter verder aan de Oud Huizerweg verschijnen tussen bomen de contouren van het bescheiden speeltuintje van het bijna 100-jarige vakantiehuis AZ25. De vrijwilligers van dit vakantiehuis nodigen u uit om het kille bos een moment in te wisselen voor een warme ontvangst met koffie/chocolade en een koek of appelpunt.”

Voor één dag is dit familie- en kinderenhuis een binnenmarkt voor de verkoop van nieuwe kerstornamenten (ook uit grootmoeders tijd!) en diverse kleine presentjes die thuishoren onder de kerstboom of op de cadeautafel van Sinterklaas. De opbrengst van het marktje wordt besteed aan het onderhoud van de speeltuin. Neijssel: “Met uw komst steunt u een dankbaar doel en uzelf met een gezonde zaterdagbesteding. Verwacht geen spektakel, maar een authentieke bossfeer met kerstmelodieën bij een warme vuurkorf.”

Geschiedenis

Vakantiehuis AZ25 kent een bijzondere geschiedenis. “Tussen de Naardereng en de kust van het Gooimeer, eens de Zuiderzee, ligt het kinderenvakantiehuis AZ25. Wat doet al bijna honderd jaar een Amsterdamse ‘enclave’ op die plek in ‘t Gooi? Het waren de arbeiders van de Zuidergasfabriek aan de Amstel die tijdens hun arbeidersemancipatie, vroeg in de vorige eeuw, zorgdroegen voor een woningbouwvereniging (2011), tien jaar later voor een speeltuinvereniging (in 1921) en na nog eens vijf jaar (in 1925) zelfs voor een echt vakantiehuis voor het stadse kind dat wat bleek om de neus was”, vertelt Neijssel.

(Tekst loopt verder onder de foto’s)


 Foto: AZ25


 Foto: AZ25

Toen, en nu bijna een eeuw later, wordt dat vakantiehuis nog altijd beheerd door vrijwilligers. Vrijwilligers met enig ambacht in hun genen, vrijwilligers die nu gepensioneerd of onderweg zijn naar hun AOW. Nog altijd verwelkomen zij vele schoolkinderen of sport- en speeltuinverenigingen tussen de beuken en eiken aan de Oud Huizerweg. “Het DNA van deze vrijwilligers is ‘besmet’ door hun oma’s en opa’s met het speeltuinvirus, dus voor het vakantiehuis hebben zij als bijna vanzelfsprekend al jaren geleden een speeltuin gebouwd. Een speeltuin die door weer en wind nadrukkelijk onderhoud vereist om de kinderen veilig te kunnen laten rennen en klauteren. In vroegere tijden ondersteunden gemeentelijke diensten en aannemers die een arbeidersovereenkomst hadden met deze vrijwilligers, het vakantiehuis met bouw- en onderhoudsmaterialen. Dit soort gestes is helaas in de vorige eeuw achtergebleven. Het speeltuinbeheer moet nu gefinancierd worden uit de stichtingskas, en die is helaas te vaak ontoereikend.”

Daardoor is het plan ontstaan om een kleine wintermarkt in de eigen accommodatie te organiseren, waarbij de volledige opbrengst ten goede gaat komen aan het technisch onderhoud van de schommel, het speelkasteel, de loopton, de wip en de klimtoestellen. 

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant