Afbeelding
Foto: Pixabay

Gemeente en BIT constateren misstanden bij horecacontrole

Bedrijven

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren heeft samen met het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) Gooi en Vechtstreek en diverse partners op woensdag 15 november j.l. zes horecaondernemingen in Gooise Meren gecontroleerd. Niet alles was in kannen en kruiken.

Bij dergelijke controles wordt onder meer gekeken naar mogelijke overtredingen op verschillende facetten, zoals de Alcoholwet, hygiëneregels, de Wet Arbeid Vreemdelingen en uitkeringen. Hierbij wordt beoogd om meer zicht te krijgen op de horecabedrijven en zorg te dragen voor veilig en eerlijk ondernemerschap. “Onze locatiebezoeken dragen bij aan goed contact met de ondernemers, waarbij wij hen informeren en weerbaar maken tegen ondermijnende criminaliteit”, aldus de gemeente.

Misstanden

Een aantal bedrijven had alles op orde. Tijdens de controles zijn echter ook enkele misstanden geconstateerd, waaronder vergunningen die niet (meer) in orde waren, meerdere overtredingen in relatie tot hygiëne en milieuvoorschriften en signalen rondom arbeidsomstandigheden die niet in orde zijn. Er zijn ook personen aangetroffen die aan het werk waren terwijl zij een uitkering ontvangen. Enkele (mogelijke) overtredingen zijn nog in onderzoek.

De horeca is een kwetsbare branche voor ondermijning, zegt de gemeente. “In de horeca kennen en zien we verschillende manieren van ondermijnende criminaliteit namelijk: drugshandel, contante geldstromen, gokken, witwassen, arbeidsuitbuiting en illegale tewerkstelling, schijnbeheer, criminele financiering of horecalokaliteiten die worden gebruikt als ontmoetingsplaats voor criminelen. Door de pandemie en de lange sluitingen van de ondernemingen hebben veel ondernemers te maken met schulden die momenteel terugbetaald moeten worden. Daarnaast worden ondernemers ook geconfronteerd met gestegen inkoopprijzen, personeelstekorten en soms onbeheersbare energiekosten.”

Veilig en eerlijk

De gemeente Gooise Meren hecht zeer aan veilig en eerlijk ondernemerschap. Dat betekent dat regels worden nageleefd, er een gelijk speelveld is voor bedrijven en dat criminaliteit geen ruimte krijgt. In Gooise Meren worden daarom regelmatig integrale controles gehouden. Sinds dit jaar hebben alle Gooise gemeenten de handen ineen geslagen in een Bestuurlijk Interventieteam (BIT). “Dit zorgt voor (nog) meer slagkracht en expertise voor de integrale controles tegen ondermijnende activiteiten. Op deze manier werken wij samen aan een veilig Gooise Meren.”

Ook bewoners en ondernemers kunnen een rol spelen in het tegengaan van misstanden. Bel bij vreemde, verontrustende zaken of zaken die niet pluis zijn met de politie via 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven? Neemt u dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. Deze onafhankelijke meldlijn stuurt de meldingen naar gemeente Gooise Meren en politie.

Uit de krant