Afbeelding

Handige tips voor buiten schilderen

Advertorial

Van kozijnen tot een schutting: het houtwerk krijgt in de buitenlucht aardig wat te verduren. Door regelmatig het materiaal te schilderen is het bestand tegen weer, wind en regen. Dit zijn handige tips voor het verven van oppervlakken in de buitenlucht. 

Grondig reinigen van het oppervlak

Voordat je een nieuwe laag verf aanbrengt, maak je eerst het oppervlak schoon. Je verwijdert oude verfresten, vuiligheid, stof en schimmel. Zo blijft de verf beter hechten aan de ondergrond. 

Repareren van het hout

Heb je last van gebreken als scheuren, houtrot of beschadigingen? Repareer dit met houtvuller en laat dit goed uitharden. Schuur de ondergrond glad en ontvet het te verven oppervlak met een verfreiniger. Plak vervolgens de randen af met schilderstape, zodat je netjes kunt gaan verven met de grondverf. 

Breng een primer aan

Selecteer een geschikte primer, voordat je de definitieve verflaag op het oppervlak toepast. Een primer zorgt voor een betere hechting en dekking van de verf. Handig is het om hierbij ook speciale kwasten voor buitenoppervlakken toe te passen. Voor kleine schilderprojecten maak je gebruik van kwasten of spuitpistolen, terwijl voor grote oppervlakken een verfroller effectief werkt. 

Kies voor een goede kwaliteit buitenverf

Bij het verven maak je gebruik van een goede kwaliteit verf, zodat je lang geniet van het resultaat. Kies bijvoorbeeld buitenverf van Sikkens, die bekend staat om de uitstekende duurzaamheid, prachtige afwerking en minimale onderhoud. Breng de verf in dunne lagen aan, zodat je druipen voorkomt. Laat iedere laag zorgvuldig drogen, voordat je de volgende aanbrengt. 

Verf bij de juiste weersomstandigheden

Begin het schilderproject bij de optimale weersomstandigheden. De ideale temperatuur voor verven in de buitenlucht is zo’n 20 graden Celsius. Hoe hoger de temperatuur, des te sneller de verf opdroogt. Als het te warm is, kan dit strepen veroorzaken. Bevindt de temperatuur zich tegen het vriespunt? Dan duurt het enorm lang voordat de buitenverf daadwerkelijk droog is. De verf kan in sommige situaties zelfs gaan bevriezen. Vermijd bovendien verven in direct zonlicht of als het regent. 

Het juiste onderhoud bij buiten schilderen

Zodra je klaar bent met het project, maak je direct alle schildersgereedschap schoon. Als je je kwasten en rollers namelijk meteen reinigt, kun je ze bij een volgend verfproject gelijk weer gebruiken. Houd daarnaast de verf in de gaten nadat je deze op het oppervlak hebt aangebracht. Eventuele kleine beschadigingen of afbladderende verf repareer je gelijk, zodat verdere schade wordt beperkt. Met deze tips breng je effectief buitenverf aan, zodat je een professioneel resultaat bereikt.

Uit de krant